MP-123

Max Payne – suomalaisten ensimmäinen videopelimenestys

Videospieler

 

xbox

Neljän vuoden valmistelun ja salamyhkäisen piilottelun jälkeen espoolainen peliyritys Remedy Entertainment kehitti pelin, joka mullisti koko suomalaisen pelaamisen. Julkaisun aikana huhuttiin budjetista, joka ylitti jopa kalliimman suomalaiselokuvan. Lopulta pelimarkkinoiden odotus palkittiin ja Max Payne ilmestyi Microsoftille vuonna 2001. New Yorkiin sijoittuva peli kertoi alamaailmaan soluttautuneesta synkästä poliisista. Max Paynen tarkoitus on metsästää hänen vaimonsa ja tyttärensä murhanneen Valkyrin, mutta etsintöjen aikana hän itse joutuu ongelmiin. Payne nimittäin lavastettiin osalliseksi työtoverinsa murhaan. Tällä kertaa poliisi ja alamaailma jahtaavat Max Paynea ja hän päättää lähteä kostoretkelle alamaailmaa vastaan. Mullistavan pelistä teki sen elokuvamainen kerronta ja hieno grafiikka. Julkaisuvuotenaan siitä tehtiin myös versiot Playstation 2:lle ja Xboxille. Seuraavina vuosina peli oli jo pelattavissa Macintoshilla ja Game Boy Advancella. Suomalaisen pelialan ensimmäinen, muttei viimeinen, tähtituote oli syntynyt ja sen menestys levisi kulovalkean tavoin ympäri maailmaa.

Suosion salaisuudet

Max Payne otettiin innostuneena vastaan. Kriitikot ja pelaajat rakastivat sitä. Se oli ensimmäinen videopeli, jossa on käytetty bullet time -erikoistehostetta. Tällöin pelimaailma hidastuu hahmon ympärillä, jolloin vihollisten ampuminen ja tähtääminen on helpompaa. Lisäksi pelin asevalikoima muodostui ainoastaan oikeasta aseista. Max Paynen visuaalinen ulkoasu muistuttaa film noir-tyyliä ja siinä on käytetty sarjakuvamaista kerrontaa. Erikoisuutena pelissä näkyvien hahmojen esikuvat ovat kaikki peliyhtiön työntekijöitä, perheenjäseniä, ystäviä ja kehitystiimin jäseniä. Itse päähahmon kasvonsa antoi pelin käsikirjoittaja Sami Järvi, joka etsi tarinaan vaikutteita kovaksikeitetystä rikolliskirjallisuudesta ja John Woon toimintaelokuvista. Max Payne olikin Suomen kovin peliuutuus koko 2000-luvun alun. Sen ansiosta suomalaisesta peliosaamisesta alettiin puhua maailmalla. Vuonna 2002 Remedy Entertainment myi pelisarjan oikeudet Take-Two Interactivelle ja samana vuonna ilmoitettiin, että Rockstar Games julkaisisi seuraavana vuonna Max Paynelle jatko-osan nimeltään The Fall of Max Payne.

Jatko-osat ja elokuva ovat vieneet tarinaa eteenpäin

Vuonna 2003 ilmestynyt The Fall of Max Payne jatkoi siitä, mihin ensimmäinen peli jäi ja vain paransi sen suosiota. Jatko-osan tyyli oli sama kuin ensimmäisen. Erottavana piirteenä on, että siinä kuullaan paljon Poets of the Fallin musiikkia ja Apocalyptican Perttu Kivilaakso soittaa sellolla pelin tunnetun tunnusmusiikin. Kakkososassa on myös paljon enemmän toimintaa ja tiettyjä teknisiä parannuksia, kuten Havokin fysiikkamallinnus. Tässä vaiheessa mikään ei enää pidätellyt Max Paynen suosiota. Vuonna 2008 julkaistiin peliin perustuva samanniminen Hollywood-elokuva, jonka pääosissa nähtiin Mark Walhberg. Pelisarjan kolmas ja tällä hetkellä viimeisin osa julkaistiin vuonna 2012 nimellä Max Payne 3. Kahdesta edellisestä pelistä poiketen, tällä kertaa videopelin tarina siirtyy yhdeksän vuotta eteenpäin ja Payne on eläkkeellä oleva poliisi, joka tällä kertaa joutuu keskelle toimintaa Etelä-Amerikassa. Suurella todennäköisyydellä Suomen tärkein antisankari nähdään vielä monissa seikkailuissa lähivuosinakin.